Kolor, smak, wypoczynek i klimat, który sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Korzystajcie z wakacji, obfitości lata i bogactwa smaków jakie...
O nas
Ostaria239
Ostaria239
Kilometry makaronu, tony mąki i setki uśmiechów temu Mirco rozpoczął swoją przygodę w Gorzkowie otwierając restaurację, która żyje już ponad 10 lat. Kiedy naście lat temu powstawała Ostaria 239 w najśmielszych marzeniach nie podejrzewaliśmy, że zgotujecie nam tak ciepłe przyjęcie i tak chętnie będziecie do nas wracać. Przez te lata zarażamy Was pasją do włoskiej kuchni, serwujemy prawdziwie włoskie pizze i makarony, gościmy Was, Wasze rodziny i przyjaciół. Choć początki nie były łatwe. Dla Mirco wyjazd za wielką wodę do kraju gdzie wszystko jest inne niż dotychczas mu znane, był początkiem wielkiej egzotycznej przygody. Trzeba było odwagi, determinacji i pasji by zarazić Was miłością do tego co on kocha od dziecka. I udało się!
Nauczył się niełatwego polskiego, przyzwyczaił że zimą mamy minus dwadzieścia kilka stopni, polubił ogórki kiszone i niestrudzenie od lat dzieli się z Wami swoją miłością do smaków dzieciństwa, miłością do autentycznych włoskich składników z których tworzy swoją pełną pasji kuchnię. Zapraszamy więc do nas i cieszenia się prostymi, nieskomplikowanymi przyjemnościami jakie daje kuchnia włoska. Życząc sobie jednocześnie, aby droga “widelcem po Italii” – jaką kroczymy od lat wnosiła słońce w także w Wasze życie.
Do zobaczenia
W pamiętajcie „la vita e bella”!
Vi aspetto all` Ostaria 239.
Maestro e Cuoco
Szef Kuchni
Mirco Pegoraro
Mastro e cuoco
Zapraszam Was w kulinarną podróż do słonecznej Italii, prezentując klasyczne dania kuchni włoskiej oraz te charakterystyczne dla północnych Włoch i regionu Veneto, z którego pochodzę.
Special
4 pory roku
czyli sezonowe smaki
Oprócz stałego menu przygotowuje specjalne dania w oparciu o produkty sezonowe. Latem są to świeże owoce i młode warzywa, jesienią i zimą grzyby,
mięsa a wiosną nowalijki i szparagi.
Pasta
Makarony
wachlarz włoskich smaków
Znakomite wyrabiane na miejscu makarony, pyszna tagliata, chrupiąca pizza na cienkim cieście czy wreszcie słodkie, kawowe tiramisu to tylko
niektóre z pozycji, których możecie tu spróbować.
Wszystkie makarony przygotowujemy w oparciu o własne niepowtarzalne receptury oraz oryginalne włoskie mąki z pszenicy durum- semoliny.
Pojedyncza wstążka makaronu tagliatelle jaką możemy zrobić może mieć długość grubo ponad 10 metrów
Pizza
Pizza
classica italiana
Nasza pizza to classica pizza italiana – wytwarzana z włoskiej mąki typu „00”, oryginalnych składników lokalnych oraz tych importowanych przez
nas z Półwyspu Apenińskiego. Podstawą pizzy jest ciasto, które aby nabrało odpowiedniej tekstury potrzebuje czasu- minimum 24 godziny wyrastania.
Sos pomidorowy powstaje w oparciu o kompozycje najlepszych włoskich pomidorów San Marzano oraz Pellati, oliwy Extra Vergine oraz przypraw. Zwieńczeniem i koroną na pizzy jest mozzarella czyli ser przez duże S. Pizzę doskonałą można zjeść wyłącznie z mozzarellą, bo tylko ona doskonale się ciągnie, łączy się perfekcyjnie ze wszystkimi dodatkami, nadaje
całości idealny zapach i kruchość. Tak właśnie powstaje klasyczna Margharita, która jest podstawą prawie wszystkich naszych pizz.